Aktuellt

Glasyrmagi

Jag vet inte vilken magi som var den första som praktiserades här i världen. Men jag vet att till världens första trollkarlar och häxor räknades de människor som hade förmågan att ta ett föremål och förvandla det genom att föra det genom eld. Det är därför man ska akta sej för att stöta sej med smeden och kocken, och det var därför krukmakerskan på sina håll i världen kallades till förlossningar av både människor och djur.

 

Även för oss idag, som naturligtvis är så rationella och förnuftiga så vi tror mer på kemi än magi, kan eldens förvandlingskonster se ut som trolleri. Mest tydligt är det när man bränner raku, och ser på plats hur dammiga fältspater och svarta pigment förvandlas till vackert färgat glas. Man förstår att det gäller att hålla sej väl med rakuguden!

 

Men dagens transformation är bränd i vanlig oxiderande stengodsbränning. En matt grön yta blir till en blank lila glasyr… Man måste häpna, annars kan man inte bli förvånad över något alls! Vem kan räkna ut vad glasyren består av?

 

Kirsti Lindkvists skål, doppad i glasyrhink med mintgrönt innehåll...

 

...blir plommonlila efter att ha bränts till kägla 8

Det här inlägget postades i Elever, Glasyr. Bokmärk permalänken.

1 Responses to Glasyrmagi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *