Aktuellt

Saltklocka

Lärare tycker om att säga att de lär sej av sina elever, t o m lär sej mer än vad de själva lyckas lära ut. Jag är inget undantag – jag tycker att en av de främsta förmånerna med att ha elever är det man själv lär sej. Men att tala om precis vad man lärt sej är ofta svårt. Det är sällan jag har något konkret exempel.

 

Men för en gångs skull har jag här ett väldigt konkret exempel på vad en av mina elever, Susanne, lärt mej: Hur man drejar en saltklocka.

 

Det är en fenomenalt klyftig uppfinning. Genom att göra en dubbelväggig hopdrejad form kan man fylla klockan med salt, och när man skakar på klockan portioneras saltet ut över maten. Man slipper ha en kork eller plastplupp i botten som saltströare i keramik ofta har, och klockan är enkel att fylla med salt. Den är dessutom bekväm att dreja, eftersom man inte behöver passa delar eller kontrollera storlek på något sätt utan kan koncentrera sej på formen.

 

Såhär ser klockan ut i helfigur, från undersidan, och i genomskärning.

Tack till Susanne för idén!

 

 

 

saltklockeskiss

 

 

 

 

 

 

 

Naturligtvis behöver ströaren inte ha formen av en klocka. Jag har inte testat vilka former som är möjliga, men jag skulle gissa att funktionen hänger på att åtminstone ytterväggen är välvd. Jag tycker klockformen är så vacker, så jag kommer inte att experimentera vidare, inte just nu iaf. Men tala gärna om ifall ni testat eller sett annan utforming som fungerar lika bra!

 

Det här inlägget postades i Keramik. Bokmärk permalänken.

One Response to Saltklocka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *